Tulajdonképpen minden szín kombinálható mindegyikkel, így lehetetlen lenne végigmenni az összesen.

A széles NCS és szegényesebb RAL színskálák alapján szinte minden alapszín és hengerszín kikeverhető, azonban azt figyelembe kell venni, hogy a sötétebb színek alapja pigment és nem elsősorban töltőanyag, emiatt akár többszöröse is lehet az ára egy sötétzöld falnak a halványzöldhöz képest. A hengerszín legalább 3-4 NCS árnyalattal sötétebb vagy világosabb legyen az alapszíntől, de használható arany, ezüst és bronz színű porfesték is.

Alapvetően szívó felületre van szükség, tehát bizonyos mértékig a diszperziós alapnak hasonlítania kell az enyves festék sajátosságaira: matt, nagy szívóképességű, alacsony diszperziós kötőanyag tartalmú. Pl. POLI FARBE , CASATI Primavera stb.  Normál diszperziós (Héra normál, Héra Gold, PF Inntaler stb) falakra, latex felületre nem használható biztonsággal, oldószeres festékkel festett felületekre meg szigorúan tilos alkalmazni, ugyanis a henger anyaga és az alap szivacs tönkremegy, feloldódik.

A lenti példából látható, hogy ugyanaz a hengerminta gyakorlatilag számtalan alapszín és hengerszín kombinációban is megállja a helyét. Sőt, úgynevezett fémpigmentekkel, pl. alumíniumpor ("ezüst"), sárgarézpor ("arany") minta is létrehozható. Tovább fokozhatók, ha ezekbe a fémpigmentekbe néhány százalék kiúszós anilinfestéket is keverünk, így plasztikusnak fognak hatni.

Csáti F. B.
Minden jog fenntartva 2022
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!